3 vegyszer, amivel naponta mérgezi önmagát és a környezetét! | Dentosz.com

Cikkek a Dentosz-tól

Olvassa el megjelenéseinket, cikkeinket

3 vegyszer, amivel naponta mérgezi önmagát és a környezetét!

Első a felületfertőtlenítő, amitől általában szúrós szag van a rendelőkben. Fogalmazzunk egyszerűbben: büdös van. Ebbe a büdös rendelőben várja a pácienseket? Vajon mennyire vonzó ez számukra? De a tönkretett levegővel más gond is van.

A felületfertőtlenítők sokszor veszélyes vegyi árunak számítanak. Sok bennük a környezetre és az emberre káros anyag. Amikor ezek az anyagok (kvaterner ammónium só, fenol, aldehideket) bekerülnek a levegőbe, akkor nem csak a levegőnek lesz kellemetlen szaga. Olyan tünetek is felmerülhetnek, mint a fejfájás, a koncentráló képesség csökkenése, légzőszervi irritáció, köhögés, szemirritáció, szédülés, kimerültség, vagy akár tüdő károsodás.

És ez nem minden, hiszen Ön is biztosan tapasztalta már, hogy a bőr, műbőr és műanyag felületek sokkal gyorsabban használódnak el, mint azt szeretné. A veszélyes vegyi árunak számító vegyszerekkel való fertőtlenítés során nem csak a levegő romlik, de a felületek is hamarabb tönkremennek.

Mindez nem elég, máris elérkezünk a második vegyszerhez, ami tovább rontja a helyzetet. Ez pedig nem más, mint a műszer- és fúrófertőtlenítő. Nem csak a felületfertőtlenítés során veszélyeztet az illékony párolgó vegyület szúrós-kellemetlen szaga, az eszközök számára készített fertőtlenítő oldatból is áramlik a levegőbe károsítva azt.

Sok esetben az eszközök felmaródnak a fertőtlenítések következtében. A fertőtlenítőben lévő agresszív kémiai anyagok tönkreteszik a műszereket is. A megmart felületeken könnyebben megülnek a kórokozók. És végül egy biofilm réteg alakul ki a megmart felületeken, amit szinte lehetetlen fertőtleníteni.

Ha minden szabályzatnak meg akar felelni egy rendelő, akkor a személyzet és az orvos is “kénytelen” rendszeresen fertőtleníteni a kezét. A gyakori, alkoholos kézfertőtlenítés sok problémát okoz. Az illékony alkohol ebben az esetben is a levegőbe jut, ami belélegezve légzőszervi és tüdőkárosodást okozhat.

Továbbá a kézfertőtlenítőktől az Ön keze is kiszárad, berepedezik, ami megnehezíti a fertőtlenítést. Sok esetben ekcéma is kialakul. Ezért kerüli a személyzet a kézfertőtlenítést. A nem vagy rosszul fertőtlenített kéz viszont nagyon veszélyes. A kórokozók kontaktus útján terjedhetnek, akár járványt is előidézhetnek.

Tehát három területen alkalmaznak a rendelők vegyszereket, amikkel mérgezik magukat és a környezetüket is: felületfertőtlenítés, fúró- és műszerfertőtlenítés, kézfertőtlenítés. A fertőtlenítéssel a rendelők önszántukból teszik tönkre a műszereiket, a berendezéseiket és az egészségüket. Nem csoda, ha a fertőtlenítést szeretné “megúszni” mindenki.

Van már megoldás: a biofertőtlenítés! A GoGreen mini próbacsomagunkkal tudja a legkönnyebben és a leggyorsabban kipróbálni Ön is a biofertőtlenítés minden előnyét. Ezzel búcsút inthet a rendelő rossz levegőjének, a felmart eszközöknek és a tönkretett felületeknek a rendelőben. Mivel a biofertőtlenítőszerek hidratálják a kezet és nem allergizálnak, ezért a bőr problémák is elmúlnak az alkalmazásuk során.

Látogasson el a Dentosz standjára a kiállítás ideje alatt és helyezze új alapokra a fertőtlenítést.

 

Egri Anna

a Dentosz Kft. szakmai tanácsadója