Új kihívások – Új válaszok a fogászati fertőtlenítés területén | Dentosz.com

Cikkek a Dentosz-tól

Olvassa el megjelenéseinket, cikkeinket

Új kihívások – Új válaszok a fogászati fertőtlenítés területén

Napjainkban már nem csak a biztonság számít. A biztonság mellett egyre nagyobb követelmény a környezetbarát megoldások választása, az egészségünk védelme, de nem csak a fertőzés megelőzése során, hanem a fertőtlenítőszerek használata során is. A biztonság mellett ma már elvárt a jövőért történő felelősségvállalás, a felelős gondolkodás, a felelősségteljes fertőtlenítő használat. Ma már a halálos baktériumok jelentik az egyik legnagyobb fenyegetettséget az egészségügyi kezelések során. A keresztfertőződések, az egyre több rezisztens mikroorganizmusok már egyre nagyobb igényt követelnek a megnövelt biztonságért, fokozottabb megelőzésért a fogászatban is.

Ez már a XXI. Század! A fertőtlenítés egy új, magasabb szintre lépett a Saniswiss – Biosanitizer BIO fertőtlenítőszerek használatával

A jelenleg forgalmazott legtöbb fertőtlenítőszer harcol a mikroorganizmusok ellen, de ezzel egy időben saját maguk környezeti problémákat teremtenek és fenyegetettséget jelentenek mind az egészségünkre mind, a közösségre.

Dentosz Kft - Bio higiéniaEzért néhány országban már a kormányok is megkövetelik a szakemberektől, hogy biztonságosabb és egyre inkább környezetbarát megoldásokat találjanak. Svájc például úttörő ezen a területen, hiszen elsőként vezette be az úgynevezett „carbon-adót”, azaz, az illékony szerves vegyületeket tartalmazó fertőtlenítőszerek megadóztatását, ezzel is kényszerítve a felelősségteljes megoldások létrehozását a cégek részéről, valamint a felelősségteljes megoldások alkalmazását a felhasználók részéről. Nem véletlen, hogy a Saniswiss – Biosanitizer BIO fertőtlenítők Svájcban jelentek meg először.

Mint tudjuk, minden fertőtlenítési és higiéniai intézkedés célja a kórokozó mikroorganizmusok továbbterjedésének megakadályozása, a fertőzési lánc megszakítása.

A legnagyobb, legkritikusabb fertőzésveszély az orvosi területeken, az egészségügyi ellátás során (kórház, orvosi-, fogorvosi rendelő) állandó fertőzésveszély áll fenn. Előfordulhat, hogy akár az orvosi személyzet viszi át kézzel történő érintéssel az egyébként elkerülhető fertőzések kórokozóit. Korrekt higiéniai intézkedések intenzívebbé tételével ezek elkerülhetőek.

Higiéniai kézfertőtlenítés lényege a tranziens bőrflóra eltávolítása, fertőtlenítés betegekkel vagy fertőzött anyaggal történt érintkezés után.

  • Védi a személyzetet.
  • Véd a többi betegtől.
  • Megszakítja a fertőzési láncot.

A kézfertőtlenítés fontosságáról szerencsére egyre többet hallani, egyre több szervezet, szakember és gyártó cég foglalkozik ennek hangsúlyozásával, oktatásával. Persze, mindig van mit tenni, van hova fejlődni tovább. Viszont a kézfertőtlenítés mellett kevesebb szó esik az ugyanolyan fontos fertőtlenítési területekről az eszközfertőtlenítésről és a felületfertőtlenítésről.

Ezeken a területeken nem csak maga a fertőtlenítés a fontos, hanem az eszközök védelme, az eszközök teljes tisztítása. Sok esetben panaszkodnak a felhasználók, hogy az éppen alkalmazott fertőtlenítőszer károsodást okoz az eszközökben. Ennek megakadályozása és megfelelő fertőtlenítőszer használata több szempontból is fontos. Egyrészt a drágán megvásárolt eszközt nyilván szeretné a felhasználó sokáig használni, másrészt a károsodott eszköz mindig fertőzésveszélyt jelenthet, hiszen a károsodás típusától és mértékétől függően előfordulhat a nem megfelelő tisztítási és fertőtlenítési probléma!

Fontos megemlíteni, mert lényeges szempont, különösen a felületfertőtlenítésnél – de természetesen az eszközfertőtlenítés és kézfertőtlenítés esetén is -, hogy az illékony vegyületek befolyásolják a rendelő, a fogászati praxis levegőjének minőségét, és fajtánként különböző reakciót, tüneteket válthatnak ki: fejfájást, a koncentrálóképesség csökkenését, légzőszervi- vagy szemirritációt, szédülést, kimerültséget.

Például a klórgáz kis mennyiségben irritálja a szemet, nagyobb mennyiségben a tüdő károsodását is okozhatja. Az antibakteriális triclosan felhalmozódik az ember szervezetében, és lehetséges rákkeltő. A phenol és cresol bizonyítottan rákkeltő, és már kis mennyiségben is hasmenést, hányingert okoz, rendszeres használata pedig károsítja a májat és a vesét.

Tehát a XXI. század legnagyobb elvárása a fertőtlenítőkkel szemben, hogy már olyan innovatív technológiát jelentsen, ami egyszerre ad választ és megoldást az összes új kihívásra, azaz:

  • biztonságos, hatékony,
  • modern környezetbarát megoldás,
  • egészséges alternatív megoldás,
  • újabb rezisztens mikroorganizmusok létrehozása nélkül.

Fontos tudni mit nyújtanak a fertőtlenítőszerek a különböző árkategóriákban, a különböző minőségek mit jelentenek,  mit fizetünk meg a korszerűbb, ezért magasabb árfekvésű termékekben:

Dentosz Kft - Saniswiss

Alapvetően 3 minőségi kategóriára osztható a bizonyítottan hatékony, elfogadott fertőtlenítőszerek népes tábora:

  • funkcionális hagyományos fertőtlenítő: alapminőséget nyújt, az elvárt célnak biztonságosan megfelel, előírt minimum követelményeket biztosítja, előírt engedélyekkel rendelkezik, nem túl korszerű vegyületek és extra „szolgáltatásokat” nem nyújt. Összefoglalva: Biztonságot nyújtó termékek.
  • minőségi fertőtlenítők: alapminőséget felülmúlja, az elvárt célnak biztonságosan megfelel, előírt engedélyekkel rendelkezik és további extra „szolgáltatásokat” nyújt, mint például: gyorsabb behatási idő, szélesebb hatásspektrum, bőrvédelem, eszközvédelem, tisztítás is egyben, modern alkotó vegyületek, kíméletesebb vegyszerek.  Összefoglalva: Minőségi és biztonságot nyújtó termékek.
  • minőségi biofertőtlenítők: a XXI. század kihívásaira – hatásosság a környezet károsítása nélkül – választ adó legmodernebb minőségi fertőtlenítők, Alapminőséget felülmúlja, az elvárt célnak biztonságosan megfelel, előírt engedélyekkel rendelkezik, a minőségi fertőtlenítőknél megtapasztalt további extra „szolgáltatásokat” is nyújtja, mint például: gyorsabb behatási idő, szélesebb hatásspektrum, bőrvédelem, eszközvédelem, tisztítás is egyben, modern alkotó vegyületek, kíméletesebb vegyszerek, valamint, mindezeken felül a XXI. század elvárásainak, követelményeinek is megfelel. Alapvető a káros kémiai anyagtól és káros illékony anyagtól való mentesség, a környezetet és az ember – így az Ön – egészségét is tisztelje, legyen aktív a hiper-rezisztens csírákra, ne kelljen választani vagy kompromisszumot kötni a környezetbarát megoldás és a hatékonyság között, ideális „zöld” alternatívát nyújtson. Felelősségteljes megoldás a jövő generációjáért, a már szennyezett világ kíméléséért, további rezisztens vírusok nem létrehozásáért. Összefoglalva: Minőségi és biztonságot nyújtó termékek az emberi egészséget védve, mindezt környezetbarát módon.

Összefoglalva:

A XXI. század új kihívásaira a válasz: minőségi biofertőtlenítő!

A megoldás már létezik.  Az alkalmazás, az Ön felelős gondolkodásán múlik. A Dentosz Kft. az Ön partnere a biohigiénia magyarországi bevezetéseben, hiszen a Saniswiss Biosanitizer biofertőtlenitő termékek rendszeres használatával Ön a fertőtlenítés magasabb szintjére léphet.

Mutasson Ön is példát környezetének és emelje praxisát még magasabb higiéniai szintre. A döntés az Ön kezében van! Vajon felelősen él-e vele?

Egri Anna, mint a Dentosz Kft. szakmai tanácsadója