A Fertőtlenítés Tönkre Teszi az Eszközöket és Bőrünket is | Dentosz.com

Cikkek a Dentosz-tól

Olvassa el megjelenéseinket, cikkeinket

A Fertőtlenítés Tönkre Teszi az Eszközöket és Bőrünket is

A fertőtlenítés szerepe a fogászatokban nem csak a kötelező ANTSZ előírás és ellenőrzések miatt fontos. A rendelőre vonatkozó higiénés előírásokat be kell tartatni minden munkatárssal és folyamatosan ellenőrizni.

Hogy miért fontos ez Önnek? Nem csak a páciensek és a szakorvosok védelmében, hanem az Ön praxisának biztonsága és megítélése miatt.

Van-e megoldás a “mellékhatásoktól” mentes higiéniára? – A biofertőtlenítők szerepe a fogászatban

Ma már egyre több helyen jelenik meg a biztonság mellett a minőség iránti fokozott vágy a környezet védelmének igényével együtt mind a páciensek, mind a szolgáltatók körében. Ez azt jelenti, hogy a fertőtlenítőszer ne csak megfeleljen az adott célnak, hanem felhasználása során védje az egészséget és a környezetet és ne károsítsa azt.

Szemlélet kérdése, hogy kinek mennyire fontosak ezek az értékek, de az biztos, a minőség iránti igény szintje minősíti a fogászati praxist és ez meghatározza és befolyásolja a vendégkört, hiszen ez alapján szolgáltató és páciens egymásra talál. Amilyen értéket képvisel a praxis, olyan vevőkört tud kialakítani, magához vonzani. Ha igényes pacientúrát akar, igényes praxisa legyen.

Általános tapasztalat szerint az eszközfertőtlenítés a legtudatosabb, a leginkább szigorúan betartott és komolyan vett terület. Viszont a nem megfelelő fertőtlenítőszer károkat okozhat a drága eszközökben.

Ezt követi a kézfertőtlenítés, mivel annak fontosságával foglalkoznak a legtöbbet a különböző szervezetek (például: WHO). De ezen a területen már sokszor előfordulnak hiányosságok, be nem tartott előírások, sietség vagy akár hanyagság miatt, vagy csak egyéni megfontolásból (saját kéz védelme a kiszáradástól, ekcémától).

A legkevésbé felügyelt és betartott a felületfertőtlenítés területe, ami sok problémát okozhat. (Tudta-e, hogy a legfertőzöttebb felületek az orvosi szobák és rendelők kilincsei, az orvosi klaviatúrák? – egy nemzetközi tanulmány szerint). A fogászati kezeléseknél ott van a fröccsenés veszély és az aerosolképződés is, mely több órán keresztül a levegőben marad és elősegítheti a légúti betegségek terjedését. A véres fröccsenés magas fertőzési kockázat kategória. A fröccsenés útja követhetetlen, a kórokozók szanaszét szóródnak, láthatatlan módon megtelepednek. Ezért különösen fontos a felületek és a levegő alapos és állandó fertőtlenítése, még a kezelő egységtől távolabb is, nem csak a közvetlen környezetben. Ez a teljes körű fertőtlenítés csak nagyon időigényes emberi munkával oldalható meg, vagy automatafertőtlenítő géppel, mely az emberi mulasztást, hanyagságot is kiküszöböli.

Fontos, hogy a praxisok vezetői előre lássák a nem megfelelő higiénia veszélyeit, de extra előnyt jelent, ha felismerik az igényes higiénia jelentőségét, mellyel jobb megítélést és versenyelőnyt biztosíthatnak maguknak.

A felelős praxisok nagyon komolyan veszik a megfelelő infekciókontrollt, higiénét, a páciensek és munkatársaik egészségvédelmét és a környezet megóvását is.

Önnek is van gyermeke vagy unokája? Szeretne számukra minél inkább élhető környezetet hátra hagyni? Tudja, hogy ma kell tenni ezért és Ön is tehet érte?

Megszokottá vált, hogy a fertőtlenítőszerek alkalmazása egyet jelent a környezet károsításával és az egészségnek okozott problémákkal.

Itt az ideje a paradigmaváltásnak! Már nem kell kárt okoznunk, ha védekezni akarunk és biztonságra vágyunk. A fertőtlenítés nem egyenlő a károkozással. Van más megoldás is az eddigi helyett!

Legáltalánosabban az alkoholos fertőtlenítők használata terjedt el. Viszont az alkohol a spórák ellen nem hatásos. Egy spórákkal szennyezett, alkoholos kézfertőtlenítőszerrel történő kézfertőtlenítésnél az alkohol elpárolog, a spórák visszamaradnak a kézfelületen és átalakulnak vegetatív, azaz szaporodásképes formába és fertőzéseket okoznak. Pl Chlostridium difficile. Talán nem véletlen, hogy egyre gyakoribb a Chlostridium difficile fertőzés.

Az illékony párolgó vegyületek, jelentősen rontják a rendelők és várók levegőjének minőségét is és különböző reakciót, tüneteket válthatnak ki: légzőszervi és szemirritációt, tüdőkárosodást, fejfájást, szédülést, kimerültséget, koncentrálóképesség csökkenést, hasmenést, hányingert, máj- és vese károsítást. El tudja képzelni, mi mindent lélegzik be? Mit tesz a tüdejével?

Korunk legnagyobb elvárása a fertőtlenítőkkel szemben egy olyan innovatív technológia, amely egyszerre ad megoldást az összes igényre és az eddigi problémákra, azaz legyen: biztonságos és hatékony, környezetbarát, egészségkímélő és ne teremtsen újabb rezisztens kórokozót.

Ezért használják egyre többen a Biosanitizer biofertőtlenítőket, ami szabadalmaztatott, modern oxidatív biotechnológia a hidrogén-peroxid felturbózott erejével, ami megöli a kórokozókat, ezért nem alakul ki rezisztencia hosszútávon sem. Egy olyan speciális biotechnológia, ami lehetővé teszi, hogy a H2O2 extrém alacsony koncentrációban rendkívül hatásos, igen széles spektrumban. Erre kizárólag a Biosanitizer képes.

Egri Anna, mint a Dentosz Kft. szakmai tanácsadója